Η αλματώδης αύξηση της τιμής στο σουβλάκι έγινε θέμα στο Reuters

Η αλματώδης αύξηση της τιμής στο σουβλάκι έγινε θέμα στο Reuters

Η μέση τιμή του έχει αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, που έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 χρόνων.

Η αλματώδης αύξηση της τιμής στο σουβλάκι, έγινε διεθνές θέμα με το πρακτορείο Reuters, να την αναφέρει ως το πλεόν χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ακρίβεια στην Ελλάδα, κυρίως στο χώρο της εστίασης.

Η μέση τιμή του έχει αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, που έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 χρόνων. Ένα σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας κοστίζει 3,30 ευρώ, σημειώνοντας κατά 30% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2ο21.

Με το κόστος των κύριων συστατικών του – κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο – να έχει αυξηθεί απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση αυτή αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ«, λέει στο Reuters ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα κεμπαπτζίδικα στo Μοναστηράκι. «Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά».

Το Reuters εξηγεί ότι το σουβλάκι αποτελούσε για τους Έλληνες μια φθηνή απόλαυση, προσιτή σχεδόν σε οποιονδήποτε, αλλά πλέον όλο και περισσότερο έχει γίνει είδος που οι άνθρωποι με περιορισμένους προϋπολογισμούς σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν. «Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή», λέει η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ τον μήνα.

Η Ένωση Ψητοπωλών και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, το ηλιέλαιο που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 100%.

«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα», λέει ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, η οικογένεια του οποίου έχει το γνωστό εστιατόριο για περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά τον διπλασιασμό του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, παλεύει να κρατήσει την τιμή του σουβλακιού κάτω από 3 ευρώ.

Για τουλάχιστον έναν τουρίστα, ωστόσο, παραμένει ευκαιρία σε αυτή την τιμή. «Θα πλήρωνα 10 ευρώ για αυτό το σουβλάκι, είναι νόστιμο», είπε στο δημοσιογράφο του Reuters ο Ντέιβ Ντίσις, από την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ