Κ. Μπακογιάννης: Έως και 50% μείωση του ενεργειακού κόστους στο Δ. Αθηναίων

Κ. Μπακογιάννης: Έως και 50% μείωση του ενεργειακού κόστους στο Δ. Αθηναίων

Η δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε μείωση των τελών δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων

 

 

Έως 50% αναμένεται να μειωθεί το ενεργειακό κόστος του δήμου Αθηναίων με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας με led. Αυτό δήλωσε μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Open, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μ΄αυτή την εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα υπάρξει, η δημοτική Αρχή θα προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών. Η σχετική σύμβαση με την οποία θα αναβαθμιστούν ενεργειακά με led 43.500 ηλεκτροφωτιστικά σε ολόκληρη την πόλη, θα υπογραφεί, είπε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν θα μετακυλίσει στους δημότες τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από το αυξημένο κόστος ενέργειας, ούτε και θα περισταλούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Επισήμανε επίσης, ότι «όλη η προσπάθεια, ωστόσο, γίνεται με παρά πολύ μεγάλη δυσκολία. Εξορθολογίζουμε τους προϋπολογισμούς μας. Μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μόνος δήμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και το λέω αυτό με υπερηφάνεια- του οποίου, εν μέσω πανδημίας, ήρθε η Moody's και αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα. Αυτό βεβαίως δείχνει ότι ο Δήμος Αθηναίων σέβεται το δημόσιο χρήμα, λειτουργεί με διαφάνεια και λειτουργεί ορθολογικά. Επομένως, έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι περικόπτουμε υπηρεσίες. Θυμάστε μέσα στην κρίση που παίζαμε καδομαχίες γιατί η Αθήνα δεν είχε λεφτά να πάρει κάδους; Να συμφωνήσουμε ότι αυτό δεν θα το ξαναζήσουμε», είπε.

Στη συνέντευξη, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα και τις προτάσεις του δήμου για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και των ακριβών ενοικίων στην Αθήνα. Όπως είπε, η σχετική πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας, στον Κωστή Χατζηδάκη, «είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Έχουμε την εμπειρία του προγράμματος “ ΕΣΤΙΑ”, το οποίο έχει φιλοξενήσει με μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία 5-6 χρόνια, χιλιάδες ωφελούμενους σε χιλιάδες διαμερίσματα. Ας αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που υπάρχουν στα νέα προγράμματα, στη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να “ ξεκλειδώσουμε” αυτούς τους πόρους. Έχουμε υποδείξει, μάλιστα, και τις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να τρέξουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για την πόλη και για τους Αθηναίους» πρόσθεσε. Δικαιούχοι του προγράμματος, σημείωσε, μπορούν να είναι νέα ζευγάρια, οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν διαφορετικού είδους δυσκολίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα του Airbnb διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να περάσουν στη δικαιοδοσία των δήμων, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να πρέπει να μπει πλαφόν σε κάποιες γειτονιές. Σ' ό,τι αφορά τη διασφάλιση στέγης, προτεραιότητα αποτελεί πάντοτε, τόνισε, ο ευάλωτος πληθυσμός των αστέγων και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρότυπη δομή του Πολυδύναμου Κέντρου που δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, το οποίο σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει έως 400 συνανθρώπους μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ