Γιατί... βολοδέρνει το Bitcoin

Γιατί... βολοδέρνει το Bitcoin

Μόνο ευχαριστημένοι με την επιλογή τους δεν πρέπει να είναι όσοι αγόρασαν Bitcoin για 60.000 δολάρια το ένα ή περισσότερο.

Μακριά από τα ιστορικά υψηλά του βρίσκεται το Bitcoin που λόγω της δημοσιότητάς του θεωρείται ως ο πρέσβης των κρυπτονομισμάτων. Οι ημέρες της εποχής που το Bitcoin είχε φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ φαίνονται πια μακρινές και μόνο ευχαριστημένοι με την επιλογή τους δεν πρέπει να είναι όσοι αγόρασαν Bitcoin για 60.000 δολάρια το ένα ή περισσότερο.

Το τελευταίο διάστημα η τιμή του κρυπτονομισματος... βολοδέρνει στην ευρύτερη περιοχή των 40.000 δολαρίων και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα άγγιξε τα 43.000 δολάρια. Η τεχνική ανάλυση που επικαλούνται δημοσιεύματα κάνει λόγο για κίνηση του κρυπτονομίσματος στα 47.000 με 50.000 δολάρια αλλά από τη θεωρία ως την πράξη πολλά μεσολαβούν.

Ενας από τους λόγους που φαίνεται να ευθύνεται για την απομάκρυνση του Bitcoin από τα ιστορικά υψηλά του είναι η αλλαγή νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed που αφήνει ανοικτό (ή κατ' άλλους έχει προαναγγείλει) νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αναλύσεις των μεγάλων οίκων και των επενδυτικών τραπεζών βαραίνουν το κλίμα. Η Goldman Sachs σχολίασε πως και τα κρυπτονομίσματα θα επηρεαστούν από τις μακροοικονομικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των τραπεζών. Οι αισιόδοξοι λένε πως το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αντισταθούν στις πληθωριστικές πιέσεις επειδή δεν υπόκεινται σε πολιτικό έλεγχο και δεν μπορούν να γίνουν εργαλεία οικονομικής πολιτικής. Οι επικριτές λένε πως η συμπεριφορά των κρυπτονομισμάτων θυμίζει περισσότερο μετοχές και μάλιστα τις πιο ευμετάβλητες παρά μηχανισμούς αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

Σε αυτή την κριτική, οι υπέρμαχοι των κρυπτονομισμάτων επισημαίνουν πως δεδομένου ότι με αυτά ασχολούνται πλέον κεντρικές τράπεζες, πολιτικοί και εταιρείες επενδύσεων επιβεβαιώνει όσους έλεγαν πως το Bitcoin, το Ethereum και τα υπόλοιπα crypto δεν είναι περαστική μόδα αλλά κάτι που θα μείνει. Όμως αν και πότε το Bitcoin θα επιστρέψει στα ιστορικά του υψηλά έναντι των συμβατικών νομισμάτων, ουδείς τολμά να πει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ