Γερμανικά ινστιτούτα: Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό αέριο θα προκαλούσε ύφεση στη γερμανική οικονομία

Γερμανικά ινστιτούτα: Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό αέριο θα προκαλούσε ύφεση στη γερμανική οικονομία

Πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση για να αποφύγει το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό φυσικο αέριο.

Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλει πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, το κόστος για τη γερμανική οικονομία θα ήταν πολύ μεγάλο καθώς θα προκαλούσε ύφεση 2,2% το 2023 και απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας.

Η ζοφερή αυτή πρόβλεψη είναι πιο απαισιόδοξη από τις περισσότερες πρόσφατες οικονομικές μελέτες και μπορεί να δώσει κάλυψη στον καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, για να απορρίψει τις εκκλήσεις για άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προβλέπουν ότι αν διακοπούν πλήρως οι προμήθειες ρωσικής ενέργειας, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα επιβραδυνόταν από το 2,9% στο 1,9% φέτος και θα γινόταν αρνητικός (-2,2%) το 2023.

Τα ινστιτούτα προβλέπουν ότι στο σενάριο πλήρους εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, ο πληθωρισμός θα έφθανε στο 7,3% φέτος και θα υποχωρούσε στο 5% το 2023.

«Αν οι προμήθειες αερίου σταματούσαν, η γερμανική οικονομία θα έμπαινε σε βαθιά ύφεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν το εμπάργκο

Η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση κορυφώθηκε μετά τη χθεσινή έκκληση των προέδρων τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών της χώρας – Εξωτερικών, Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων – που είχαν επισκεφθεί την Ουκρανία, για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Αλενσμπαχ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει ότι μόνο το 30% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της επιβολής άμεσα εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ενώ ακόμη λιγότεροι (24%), είναι όσοι δήλωσαν ότι «μπορούμε να παγώσουμε για την ελευθερία».

Ακόμη, πάντως, και αν συνεχισθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας και τον εκρηκτικό πληθωρισμό θα ρίξουν βαριά τη σκιά τους στην οικονομία. Τα ινστιτούτα αναθεώρησαν στο 2,7% από 4,8% τον Οκτώβριο την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ