Θ. Σκυλακάκης - Βουλή: Προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Θ. Σκυλακάκης - Βουλή: Προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

«Σύγκρουση» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή για υπερκέρδη και ακρόβεια

Νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα παρέμβει σημαντικά. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη...και η παρέμβαση θα γίνει με αποτύπωμα δημοσιονομικό».

Σημείωσε δε ότι η ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

«Δε θα είναι εύκολη αυτή η πορεία. Γιατί η αλλαγή παραδείγματος και η ταχεία απεξαρτηση από το φυσικό αεριο σημαίνει υψηλές τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Δεν τη διαλέξαμε. Δεν επιτεθήκαμε εμείς στην Ουκρανία....Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν την κανούργια πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον τρόπο φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας ότι θα συζητηθεί στη βουλή τις επόμενες ημέρες. «Μία- μία εταιρεία, μία- μία ημέρα. Θα τα διαπιστώσουμε και τα θα τα φορολογήσουμε και δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση ότι και το τελευταίο ευρώ από υπερκέρδη θα το επιστρέψουμε στον καταναλωτή», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι η ΡΑΕ θα φέρει τη δουλειά σε πέρας με ταχύτητα και διαφάνεια.

Κόντρα με την Ευκλείδη Τσακαλώτο

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο απάντησε ότι «δεν είναι εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς να υπολογίσετε υπερκέρδη. Να σας δώσω τους παλιούς μου φοιτητές να σας το υπολογίσουν».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καλεί τους ηλεκτροπαραγωγούς κάθε μερα και τους ρωταει ποιο είναι το κόστος και μετά βάζει το κέρδος.

«Μη ζητάτε από εμάς υπομονή. Ζητήστε από τους δικούς σας ψηφοφόρους που άλλα άκουσαν στις εκλογές και άλλα βλέπουν. Και είτε γελάνε είτε κλαίνε», σχολίασε.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έθεσε το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τις επόμενες ημέρες «θα συζητήσουμε στη Βουλή τον τρόπο φορολόγησης των κερδών. Μια-μια εταιρεία, μια-μια ημέρα. Θα τα διαπιστώσουμε και τα θα τα φορολογήσουμε, και δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση ότι, και το τελευταίο ευρώ από υπερκέρδη, θα το επιστρέψουμε στον καταναλωτή».

Προηγουμένως ο κ. Τσακαλώτος είχε πει επίσης ότι το αίτημα της κυβέρνησης για υπομονή θα πρέπει να το απευθύνει στους πολίτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ενέργειας και στους επαγγελματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της στην υπόθεση υπολογισμού των «ουρανοκατέβατων» κερδών λέγοντας ότι δεν είναι «εγχείριση καρδιάς» και «εάν θέλει η κυβέρνηση, να της στείλουν μερικούς φοιτητές να βοηθήσουν».

Είναι λογικό να μην μπορούν να κάνουν υπομονή οι πολίτες που τους πλήττει το ρεύμα, απάντησε ο κ. Σκυλακάκης λέγοντας ότι, γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση θα παρέμβει σημαντικά. Θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να δούμε και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, και η παρέμβαση θα γίνει, και προφανώς θα έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα. Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των υπερκερδών, είπε ότι δεν είναι δουλειά φοιτητών. Δεν ξέρω εάν δώσατε στον κ. Τσίπρα φοιτητές να κάνει τους υπολογισμούς του, είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι αυτή η δουλειά είναι αρκετά δύσκολη. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η ΡΑΕ θα τη φέρει σε πέρας με ταχύτητα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ