Υπ. Εργασίας: Ο Γ. Γεράκης επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών του ΕΦΚΑ

Υπ. Εργασίας: Ο Γ. Γεράκης επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών του ΕΦΚΑ

Η νέα Μονάδα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συσσώρευσης 1.250 καταγγελιών και παραπόνων, που δεν έχουν πρακτικά διερευνηθεί, μέχρι και σήμερα.

Εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διορισμός του τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιου Γεράκη, στη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η Μονάδα αυτή προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο 4892/2022 για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και στόχο έχει την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και αιτημάτων των πολιτών, καθώς και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων σε περιπτώσεις που παρατηρούνται καθυστερήσεις ή παραλείψεις εκ μέρους των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η νέα Μονάδα έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συσσώρευσης 1.250 καταγγελιών και παραπόνων, που δεν έχουν πρακτικά διερευνηθεί, μέχρι και σήμερα. Εντάσσεται δε στη γενικότερη φιλοσοφία του νόμου, ο οποίος προβλέπει κίνητρα με πριμ παραγωγικότητας από τη μια για εκείνους τους υπαλλήλους που βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους (π.χ. στην έκδοση συντάξεων, στην εξυπηρέτηση μέσω του 1555, κ.λπ.) και ελέγχους από την άλλη πλευρά για εκείνους που ολιγωρούν και, ενδεχομένως, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή: «ο ΕΦΚΑ από μόνος του συγκεντρώνει το 48% των συνολικών παραπόνων και καταγγελιών που πηγαίνουν στον Συνήγορο του Πολίτη και το γεγονός ότι έχουμε 1.250 εκκρεμείς καταγγελίες επί 7,5 χιλιάδων υπαλλήλων καθιστά ακόμα περισσότερο επιτακτική την ανάγκη να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Στην πραγματικότητα, στον ΕΦΚΑ, εδώ και χρόνια, υπάρχει ένα σύστημα το οποίο παριστάνει ότι ελέγχει τις καταγγελίες και τα παράπονα των πολιτών, ενώ στην πραγματικότητα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Έτσι, ούτε μέσω των καταγγελιών τους μπορούν να βγάλουν άκρη. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι καταγγελλόμενοι είναι πράγματι υπεύθυνοι. Εκείνο όμως το οποίο οφείλει το κράτος να κάνει είναι να πάρει από την "αποθήκη" τις 1.250 καταγγελίες και να τις ερευνήσει συστηματικά, δίκαια, χωρίς καμία μανία εκδίκησης απέναντι στους υπαλλήλους, αλλά και χωρίς κανένα αίσθημα υποτίμησης των πολιτών, οι οποίοι δικαιούνται ως Έλληνες πολίτες να έχουν μία απάντηση στο παράπονό τους. Αυτό είναι που επιδιώκουμε με τη νέα Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ