Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 0,75%

 Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 0,75%

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει γύρω στο 8% τον Απρίλιο --σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα απ’ ό,τι προέβλεψε τον περασμένο μήνα-- και προειδοποίησε ότι μπορεί να φθάσει ακόμα υψηλότερα αργότερα φέτος

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα τα επιτόκια για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, όπως αναμενόταν, αλλά άμβλυνε τη ρητορική της σε ό,τι αφορά την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις από εδώ και πέρα.

Οκτώ από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισαν την αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 0,75% από το 0,5%, μία ημέρα μετά την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να αυξήσει το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μετά την πανδημία της COVID-19.

Ο υποδιοικητής Τζον Κάνλιφ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, προειδοποιώντας για μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να ληφθεί ομόφωνη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει γύρω στο 8% τον Απρίλιο --σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα απ’ ό,τι προέβλεψε τον περασμένο μήνα-- και προειδοποίησε ότι μπορεί να φθάσει ακόμα υψηλότερα αργότερα φέτος. Ωστόσο οι αξιωματούχοι άμβλυναν τη ρητορική τους για την ανάγκη περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων.

«Η Επιτροπή έκρινε ότι κάποια περαιτέρω μέτρια σύσφιξη ίσως είναι κατάλληλη τους επόμενους μήνες, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και στις δύο πλευρές αυτής της απόφασης ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ