Γεωργιάδης: Λαϊκισμός  οι προτάσεις για μείωση φόρου καυσίμων χωρίς δημοσιονομική εξισορρόπηση

Γεωργιάδης: Λαϊκισμός  οι προτάσεις για μείωση φόρου καυσίμων χωρίς δημοσιονομική εξισορρόπηση

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού, κυρίως στην ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας κινείται στο μέσο όρο της ΕΕ

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνη Γεωργιάδη, προκάλεσαν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση του φόρου στα καύσιμα ή του ΦΠΑ, κατηγορώντας την για «λαϊκισμό του χειρίστου είδους», καθώς όπως είπε, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη πρόταση δημοσιονομικής εξισορρόπησης.Συζήτηση ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Διαχείριση έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε».

«Φυσικά και μπορείς να μειώσεις τους φόρους, αλλά όταν έχεις υψηλό πληθωρισμό, όταν έχεις το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, τι θα πας να πεις στις αγορές, ότι από μόνος σου έριξες τον Προϋπολογισμό έξω; Δεν πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τι θα συμβεί αν αρχίσει να ανεβαίνει το επιτόκιο δανεισμού και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό και στα δάνεια των πολιτών;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού, κυρίως στην ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας κινείται στο μέσο όρο της ΕΕ: «Είναι μια χαρά ο πληθωρισμός σε όλο τον πλανήτη; Τον μήνα Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ είχε από την ίδρυσή της τον υψηλότερο πληθωρισμό και οι ΗΠΑ είχαν 7,40%, τον μεγαλύτερο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πως το οραματίζεστε εσείς; Να ανεβαίνει σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα να μην έχει καθόλου; Μόνο αν είχαμε θαυματοποιούς να μας κυβερνούν δεν θα είχαμε πληθωρισμό.

Η Ελλάδα είχε λίγο μικρότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Είμαστε τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Είναι απολύτως προφανές ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κατά βάση στο κόστος ανόδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς και η ενέργεια επηρεάζει την παγκόσμια κρίση, και κατά βάση εκεί οφείλεται ο πληθωρισμός. Είναι μεγάλη ατυχία για την οικονομία ότι η εισβολή της Ρωσίας έρχεται κολλητά με τις συνέπειες της πανδημίας. Είναι λογικό να έχουμε σήμερα αύξηση πληθωρισμού όταν η τιμή της μιας θερμικής μεγαβατόρας του φυσικού αερίου, ενώ πέρσι ήταν 28 ευρώ, σήμερα έφθασε στα 230 ευρώ, και όταν η τιμή του πετρελαίου από 68 δολάρια το βαρέλι σήμερα είναι στα 130. Εσείς νομίζετε ότι θα γίνεται αυτό και δεν θα αυξάνεται ο πληθωρισμός; Θα πείτε να μειώσουμε τους φόρους. Προφανώς μπορεί να θεραπεύσεις ένα κομμάτι, όμως αυτό θα είναι χωρίς οικονομικό κόστος για τον πολίτη;

Αν τον κατεβάζαμε τον φόρο θα ήταν μόνο καλό; Δεν θα είχε επιπτώσεις για τους πολίτες; Αν έχετε μαγικές λύσεις πείτε της και σε εμάς. Όταν έχεις υψηλό πληθωρισμό και άνοδο των επιτοκίων και είσαι χώρα δανείων, οι διεθνείς αγορές δεν θα υποθέσουν ότι ο Προϋπολογισμός που καταθέτεις μπορεί να πέσει έξω; Θα πας στις αγορές και θα πεις ότι εσείς έχετε καλό νταούλι; Ποια είναι η λύση που προτείνετε; Να γλιτώσεις λεφτά στο πρατήριο καυσίμων και να πληρώσεις τριπλάσια λεφτά στα δάνεια;».

«Ο λαϊκισμός κατέστρεψε την Ελλάδα στο παρελθόν, ελπίζω ότι δεν θα τον καταστρέψει και στο μέλλον. Η πρόταση σας για μείωση του φόρου χωρίς ταυτόχρονα συγκεκριμένη πρόταση για το πώς δημοσιονομικά θα εξομοιωθεί, είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους. Θέλετε να πάμε μόνοι στην γκιλοτίνα; Ναι, πρέπει να βρούμε λύση. Ο πόλεμος φέρνει πολλά δεινά και δυστυχώς εμείς στη θητεία μας έχουμε και πόλεμο. Ας προσπαθήσουμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και αξιόπιστα και πολιτισμένα να το αντιμετωπίσουμε. Πέστε μας μια πρόταση άξια λόγου που δεν είναι απλώς, κόψτε φόρους αλλά κόψτε αυτούς τους φόρους και εξοικονομήστε τα από αυτούς τους συγκεκριμένους κωδικούς», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναγνώρισε ότι είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση, ωστόσο, όπως είπε, το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προστατέψει τους πολίτες από φαινόμενα αισχροκέρδειας και προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

«Δεν υποκρίνομαι ότι είναι εύκολη η κατάσταση. Είναι δύσκολη. Σήμερα υπέβαλα το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 140.000 ευρώ, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, γιατί είχε ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είχαμε θεσπίσει για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσω και άλλους ελέγχους. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν παντού, σε όλα τα πρατήρια, τα διϋλιστήρια και δεν θα διστάσουμε να βάλουμε μεγάλα πρόστιμα σε όσους νομίζουν ότι τώρα είναι η ώρα να βγάλουν μεγάλα κέρδη. Η κοινωνία σε αυτή την λαίλαπα πρέπει να σταθεί όρθια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός και «στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η εργασία».

«Ανακοινώσαμε σήμερα επιδότηση 8%, όλων των κλάδων που είχανε λόγω πανδημίας μείωση τζίρου 50% και άνω, το διάστημα 2012-2020. Όσοι δηλώσουν απώλειες άνω του 50% του τζίρου τους, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα μετά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Είναι άλλη μια απόδειξη, ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί καθόλου για όσους έπαθαν ζημιές», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

«Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Από την 19η θέση που ήταν η Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την φθάσαμε στη πρώτη θέση. Υπάρχουν μετρήσιμα και συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Η Ελλάδα κατάφερε να ξεκινήσει πρώτη τα προγράμματα στην έναρξη της επομένης περιόδου. Και είμαστε η πρώτη χώρα που ψηφίζει νέο νόμο και θα βγάλει τα καινούργια προγράμματα στον αέρα με επιτυχία. Πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα μας είναι πρώτη στην απορρόφηση των προηγούμενων κονδυλίων ΕΣΠΑ και πρώτη στην προετοιμασία των νέων προγραμμάτων και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τα χρήματα του ΕΣΠΑ φτιάχνουμε δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις τα νοικοκυριά και τους ανέργους. Αυτά δεν αφορούν το λαό;».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το 90% είναι συνέχεια του προηγούμενου νόμου, ενώ υπεραμύνθηκε της διάταξης για την επιλογή των προϊσταμένων, απορρίπτοντας αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο ασφυκτικός έλεγχος των πόρων με δικούς της διορισμένους.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η ισχύς του προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2021, και επειδή πρέπει να ξεκινήσει η νέα διαδικασία, θα διοριστούν προσωρινοί, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2023, ώστε μέχρι την κάλυψη των θέσεων με διαγωνισμό, να μην μείνει η επιτροπή χωρίς προϊσταμένους, καθώς δεν θα μπορούν να τρέξουν τα προγράμματα κανονικά.

«Είναι ένα νομοσχέδιο τεχνικό, για να γίνει ευέλικτος ο νόμος για τα ΕΣΠΑ και να συνεχιστεί η καλή πορεία τους», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο είναι ένα νέο εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας των νέων επιχειρήσεων».

«Κάνουμε το επόμενο και απαραίτητο βήμα για να εξελιχθούν οι νέες εταιρίες με ευελιξία, να βελτιώσουμε τις πρακτικές που έλειπαν από τη χώρα, καθώς δεν υπήρχε φορέας για την καινοτομία. 'Αρα γεφυρώνουμε το χάσμα που υπήρχε, και η κάθε νεοφυής εταιρία θα έχει πλέον εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα σε ταλαντούχους νέους για να μην χρειάζονται να φεύγουν για το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Δήμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ