Ιστορικό ρεκόρ: Ο Πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,8% στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο-Στο 6,3% στην Ελλάδα

Ιστορικό ρεκόρ: Ο Πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,8% στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο-Στο 6,3% στην Ελλάδα

Βασικός παράγοντας για την εκτόξευση του πληθωρισμού οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σε συνάρτηση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει το Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 5,8%, από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,3% το Φεβρουάριο, έναντι 5,5% τον Ιανουάριο.


Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας το Φεβρουάριο (31,7%, έναντι 28,8% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (4,1%, έναντι 3,5% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,0%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (2,5%, έναντι 2,3% τον Ιανουάριο).

Όπως φαίνεται στη λίστα που ακολουθεί τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Φεβρουάριο η Λιθουανία (13,4%), η Εσθονία (12,4%) και το Βέλγιο (9,6%). Τον ίδιο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού καταγράφουν η Γαλλία (4,1%), η Φινλανδία (4,3%) και η Πορτογαλία (4,4%).

Τα τελευταία στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αυξανόμενη πίεση για τα νοικοκυριά της Ευρώπης και αυξάνουν τις πιέσεις και στην ΕΚΤ για το πώς και πότε θα αυξήσει τα επιτόκια, για να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού.

Η μέτρηση για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία για την ευρωζώνη το 1997.

Βασικός παράγοντας για την εκτόξευση του πληθωρισμού, φυσικά οι τιμές ενέργειας που εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 32%, ενώ το πρόβλημα θα περιπλεχτεί ακόμα περισσότερο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία που είναι ένας από τους βασικές χώρες παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου έχει υποστεί βαριές κυρώσεις και περιορισμούς, που αυξάνουν τους φόβους για μπλόκο στον εφοδιασμό με πετρέλαιο – αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ