Προσφυγή στο ΣτΕ για τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

Οργανώσεις συνταξιούχων μέχρι το τέλος της εβδομάδας ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ

Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζονται να καταθέσουν έως τέλη της εβδομάδας οργανώσεις συνταξιούχων για την εγκύκλιο Πάνου Τσακλόγλου σχετικά με τις συντάξεις χηρείας ή αναπηρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο δικηγόρος, Λουκάς Αποστολίδης εκτιμά ότι η εγκύκλιος αυτή θα ακυρωθεί και θα κριθεί αντισυνταγματική τόσο για λόγους τυπικούς -δικονομικούς όσο και ουσιαστικούς.

Σημειώνει ότι “για να βάλουμε φρένο στον χορό των περικοπών μονόδρομος είναι η προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της αντισυνταγματικής συμπεριφοράς της διοίκησης και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο αυτή επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και στο εξής όσοι καθίστανται δικαιούχοι δεύτερης εθνικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θα τη λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη.

Εκτιμάται ότι μόνο κατά την πρώτη τριετία θα επηρεάσει 70-80.000 συνταξιούχους και πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων από το 2013 και έπειτα όταν είχαν καταργηθεί τα δώρα, όπως αναφέρει η “Δημοκρατία”.

Όπως διευκρινίστηκε , οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ και οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων -από την ισχύ του ν.4387/2016- θα συνεχίσουν να τις χορηγούνται αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά.

Αυτό θα έχει συνέπεια να μην λάβουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, καθώς η εξάλειψή της τόσο μεγάλης προσωπικής διαφοράς είναι απίθανη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ