Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του δικαίου Ανταγωνισμού στην ψηφιακή εποχή

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του δικαίου Ανταγωνισμού στην ψηφιακή εποχή

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

 

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού στην ψηφιακή εποχή». Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον ν.3959/2011 και ενσωματώνει την Οδηγία 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς»
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ολοκλήρωση και της κατ' άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου στην επιτροπή, τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπέρ της καπιταλιστικής αγοράς, γι' αυτό και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς για να λειτουργήσει σωστά μια τέτοια οικονομία, χρειάζεται να υπάρχει ανταγωνισμός. Διαβεβαίωσε ότι, όχι μόνο δεν έχει επέμβει ποτέ ως υπουργός στα θέματα της επιτροπής, αλλά ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό της, για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της.
Υπογράμμισε πως αυτό που ουσιαστικά κάνει το νομοσχέδιο, είναι «να διευρύνει τα όρια της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού», ως μια συνέχεια άλλωστε και των προηγούμενων σχεδίων νόμων που έχουν ψηφιστεί και σε μεγάλο βαθμό έχουν αφομοιώσει μέρος της σχετικής Οδηγίας. Συνεπώς, πρόσθεσε, «η ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι μια αυτονόητη υποχρέωση της χώρας μας».
Ο κ. Γεωργιάδης, έστειλε το μήνυμα στις επιχειρήσεις, πως «δεν θα επιτρέψουμε, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο που υπάρχει διεθνώς ένα πληθωριστικό κύμα και η ακρίβεια ταλανίζει τους συμπολίτες μας, σε κανέναν να αξιοποιήσει αυτή την κρίση για να αισχροκερδήσει», τονίζοντας πως «θα είμαστε εκεί, όχι αυστηροί, όχι αμείλικτοι αλλά αδυσώπητοι». Γι' αυτό άλλωστε και έχει εισαχθεί στο νομοσχέδιο, διάταξη που απαγορεύει σε μια επιχείρηση να προτείνει, να εξαναγκάζει ή να παρέχει κίνητρα ή προτροπή σε άλλη επιχείρηση ή ένωση, σε εναρμονισμένες πρακτικές για τον καθορισμό τιμών σε μια αγορά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχολιάζοντας τις αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «αποτυχίας της κυβέρνησης να ελέγξει τον πληθωρισμό», είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021, στο σύνολο του έτους, είμαστε η τρίτη χώρα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε όλη την ευρωζώνη. Συνεπώς, όταν η Ελλάδα είναι στην 24η θέση από τις 27 της ΕΕ σε πληθωρισμό, «δεν μπορεί κανείς να υποστηρίζει σοβαρά πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει».

Σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «αυτές δεν οφείλονται στο ότι έχουμε κάνει κάτι κακό με την ΔΕΗ, αλλά γιατί ανεβαίνουν διεθνώς οι τιμές ενέργειας, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο που έχουμε δει ποτέ στην Ιστορία. Και είναι ευθέως παράλογο να ζούμε σε ένα πλανήτη που η τιμή της ενέργειας αυξάνεται στο μέγιστο βαθμό της ανθρώπινης Ιστορίας και στην Ελλάδα να θέλουμε να πέφτουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Αύριο το πρωί, θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή, προκειμένου να εισαχθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής, για συζήτηση και ψήφιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ