Fed και Καζακστάν γκρεμίζουν το Bitcoin

Fed και Καζακστάν γκρεμίζουν το Bitcoin

Υπό πίεση βρίσκεται από την έναρξη του έτους το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, που βρίσκεται πολύ μακριά από το ιστορικό υψηλό του.

Ποδαρικό με το αριστερό έκανε στο 2022 το Bitcoin, η ισοτιμία του έναντι των συμβατικών νομισμάτων υποχωρεί δραστικά τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου η ισοτιμία του Bitcoin ήταν στα 37.000 ευρώ σύμφωνα με το Coinbase, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 10% από την έναρξη του έτους και με το ιστορικό υψηλό των 60.500 ευρώ του περασμένου Νοεμβρίου να μοιάζει με παλιά ανάμνηση.

Για τη συγκεκριμένη πτώση ένας λόγος είναι καθαρά νομισματικός και έρχεται από τον κόσμο των κεντρικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, η πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προσεχώς ώστε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό προκαλεί την ανησυχία πολλών επενδυτών πως το... πάρτι των χαμηλών επιτοκίων λήγει.

Ο δεύτερος λόγος έχει περισσότερα γεωοπολιτικά χαρακτηριστικά και έχει ως επίκεντρο την Κεντρική Ασία. Η βαθιά κρίση που έχει εκδηλωθεί στο Καζακστάν όπου διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται στους δρόμους και οι -λιγοστοί- ξένοι ανταποκριτές κάνουν λόγο για σκηνές Αποκάλυψης, είχε μια αναπάντεχη παρενέργεια.

Η κυβέρνηση της χώρας κατέβασε τους διακόπτες σε όλους τους παρόχους διαδικτύου για ένα διάστημα οκτώ περίπου ωρών, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί εκτός του παγκόσμιου ψηφιακού χάρτη. Ταυτόχρονα όμως σταμάτησε και η εξορυκτική δραστηριότητα εκατονατάδων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο Καζακστάν. Υπολογίζεται πως το 25% της παγκόσμιας διαδικασίας εξόρυξης Bitcoin πραγματοποιείται στο Καζακστάν. Οπως φάνηκε, ένας αριθμός επενδυτών ρευστοποίησε τα Bitcoin που είχε στη διάθεσή του προκαλώντας ένα ακόμα κραχ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ