Δεν «βλέπει» lockdown η κυβέρνηση λόγω της Όμικρον

Δεν «βλέπει» lockdown η κυβέρνηση λόγω της Όμικρον

Η κυβέρνηση επιμένει με το τρίπτυχο των ελέγχων, της αύξηση των εμβολιασμών και της ενίσχυσης του ΕΣΥ...

Εν μέσω της απειλής του νέου στελέχους Όμικρον, αρχίζουν σήμερα αλλεπάλληλες συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για την αξιολόγηση των νεότερων στοιχείων, καθώς βαδίζουμε προς τις γιορτές, με το ενδεχόμενο ενός lockdown να βρίσκεται εκτός κυβερνητικού πλάνου.

Τα όπλα για τον περιορισμό της διασποράς παραμένουν τρία: οι αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, η αύξηση των εμβολιασμών και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση αναμένει τα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα παραλλαγή του πανδημικού ιού, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της στο μέτωπο της Covid-19, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, που θα συζητήσει τις επιδημιολογικές εξελίξεις, νέα στοιχεία και εισηγήσεις.

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι «το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει».

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε δε ότι το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό και πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. «Τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης» σημείωσε.

«Η κινητικότητα που υπάρχει μας κάνει αισιόδοξους. Με την πρώτη δόση, αυτοί που έρχονται κι εμβολιάζονται περίπου 20.000 κάθε μέρα, αλλά και 60.000-70.000 που εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιωργος Γεωργαντάς.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία:

-7.017.475 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

-6.580.353 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

-1.241.427 έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση. Η αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε επικριτική απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία.

Για βαρύτατες ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για πράξεις και παραλείψεις στην προσπάθεια του περιορισμού της πανδημίας έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Όταν ισχυρίζεσαι αυτάρεσκα σε δημόσια θέα πως τρεις φορές τελείωσες με την πανδημία και την τελευταία εβδομάδα ο μέσος αριθμός των θανάτων των συμπολιτών σου ανέρχεται στους 86, είτε κάνεις είτε δεν κάνεις lockdown έχεις ήδη αποτύχει. Για πολλοστή φορά» είπε σε συνέντευξή της στο iEidiseis.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επανήλθε στη σημασία της άρσης της πατέντας σε εμβόλια και φάρμακα. «Γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα κατάργησης κάθε “πατέντας” σε εμβόλια και φάρμακα, η οποία συνδέεται άμεσα με την παρασιτική κι επικίνδυνη καπιταλιστική ιδιοκτησία», είπε στην ομιλία του κατά την τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.

Σε κάθε περίπτωση και, εφόσον χρειαστούν νέες παρεμβάσεις στο δρόμο προς την εορταστική περίοδο, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι αυτές θα αφορούν στους ανεμβολίαστους.

Πηγή: ERTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ