UBS: Το κόστος ενός lockdown για την Ελλάδα και την ευρωζώνη

UBS: Το κόστος ενός lockdown για την Ελλάδα και την ευρωζώνη

Τις δικές της εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις ενός νέου lockdown στις ευρωπαϊκές οικονομίες -και στην ελληνική- κάνει η UBS.

 

Σε ανάλυσή της η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως η οικονομία της Ευρώπης μπορεί να μείνει στάσιμη στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 ή και να συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα της επιβολής νέων lockdown στο πρότυπο εκείνου της Αυστρίας.

Ήδη εννέα χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αυστηροποιούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οι οικονομίες των εννέα χώρες αντιστοιχιούν στο 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης σημειώνει η UBS.

Η τράπεζα σημειώνει πως οι οικονομίες έχουν συνηθίσει σε σημαντικό βαθμό να λειτουργούν υπό το καθεστώς περιοριστικών μέτρων και για τον λόγο αυτό ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο ισχυρός όσο το 2020.

Ωστόσο αν στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις άλλες επτά χώρες όπου εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα, οι αρχές προχωρήσουν σε lockdown, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα περιοριστεί στην περιοχή του 0,8%, ενώ δεν αποκλείεται και επιστροφή στην ύφεση αν απαιτηθεί περαιτέρω ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων. Βεβαίως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσθέτουν οι αναλυτές του UBS, η ισχύς των μέτρων μπορεί να παραταθεί για τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη και στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ