Προϋπολογισμός και στο βάθος... Moody's

Προϋπολογισμός και στο βάθος... Moody's

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2022, ενώ το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου θα είναι στραμμένο στην Moody's.

Εν μέσω της υγεινομικής κρίσης, με τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις να δοκιμάζουν τις αντοχές των οικογενειακών προϋπολογισμών και την ενεργειακή κρίση να εξελίσσεται σε αστάθμητο παράγοντα, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα στη Βουλή τον Προϋπολογισμό το 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 7% (έναντι πρόβλεψης 6,1% που υπήρχε στο προσχέδιο), ενώ για το 2022 προβλέπεται στην παρούσα φάση ανάπτυξη 4,5% με μοχλό τις εξαγωγές και τις επενδύσεις και με το Ταμείο Ανάκαμψης να εξελίσσεται στη μεγάλη ελπίδα για την εκκίνηση σειράς έργων σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Για το δημόσιο χρέος ο Προϋπολογισμός θα προβλέπει υποχώρησή του κάτω από το 200% του ΑΕΠ φέτος και για περαιτέρω μείωσή του το 2022.

Δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις, καθώς το σύνολο σχεδόν των μέτρων που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Για το 2022 προβλέπεται να ισχύσει η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και να συνεχιστεί η εφαρμογή της μεώισης κατά τριών μονάδων των ασφλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπονται επίσης η μείωση του ποσοστού επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, η εφαρμογή μειώσεων του ΦΠΑ σε μεταφορές, καφές, κινηματογράφους, θέατρα, σχολές χορού και γυμναστήρια, καθώς και η συνέχιση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Και το βράδυ Moody's

Για μία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Moody's ελπίζει το οικονομικό επιτελείο. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θα ανακοινώσει την απόφασή του αργά το βράδυ της Παρασκευής. Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στο Ba3 και πιθανολογείται μία αναβάθμιση κατά ένα σκαλοπάτι που θα φέρει την Ελλάδα λίγο πιο κοντά στην αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο όπως έχουν αναφέρει και κυβερνητικές πηγές, η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα εκτιμάται ότι θα «κατακτηθεί» το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ