Φάμελλος - Πέρκα: Η κυβέρνηση προχωράει το έγκλημα απώλειας του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ

Φάμελλος - Πέρκα: Η κυβέρνηση προχωράει το έγκλημα απώλειας του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ

Κοινή δήλωση για τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ

 

 

Με τη σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, γίνεται ένα ακόμη βήμα στο εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους ο
Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτη Πέρκα
"Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, όχι μόνο είναι αδιάφορη για το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι και υπεύθυνη για την ακρίβεια, εφόσον επιλέγει να χάσει τον δημόσιο έλεγχο στον ενεργειακό πυλώνα της χώρας.
Σήμερα που η Ελλάδα «στέφεται» πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή χονδρικής, 253,33 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τους ενεργειακούς φορείς και εταιρείες, επιλέγει να χάσει την πλειοψηφία στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και να εκχωρήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) σε ένα κερδοσκοπικό fund, το οποίο θα λαμβάνει μόνιμα κέρδη χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις.
Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ επιλέγουν να αφαιρέσουν το Δ, δηλαδή το Δημόσιο, από τη ΔΕΗ. Αυτή ήταν η στρατηγική τους από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ξεκίνησε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 που επιβάρυναν με 500 εκατ. ευρώ το χρόνο τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, συνέχισε με την ανοχή αισχροκέρδειας των προμηθευτών ηλεκτρισμού το 2020, όπου συμμετείχε και η ΔΕΗ, καθώς και με την ανοχή «παιχνιδιών» στην αγορά εξισορρόπησης. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η ΔΕΗ λειτουργεί κερδοσκοπικά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσά της θέση στην αγορά, έχοντας ξεχάσει τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό της ρόλο.
Η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, ενεργειακή φτώχεια και αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στο αγαθό της ενέργειας.
Ακόμα και σήμερα, και μέχρι την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, επιβάλλεται η πολιτεία να κάνει ό,τι οφείλει ώστε να μην χαθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια κατάληξη θα εγείρει ζήτημα σοβαρών ευθυνών τόσο των πολιτικών προσώπων όσο και της διοίκησης της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έγκλημα χωρίς καταλογισμό ευθυνών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ