Κλάους Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο

Κλάους Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο

Η ελληνική οικονομία, ήταν πολύ πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας, σχολίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να στηρίξει με μέτρα την οικονομία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα μέτρα αυτά είχαν κόστος πάνω από 15% του ΑΕΠ τη διετία 2020-21.

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε εφικτούς τους στόχους για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 6% το 2022 και αποτελούν το βασικό σενάριο του ESM. Τόνισε, ωστόσο, ότι παραμένουν οι κίνδυνοι, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας βασικός στόχος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Τα χαμηλά επιτόκια, είπε, αμβλύνουν τώρα τις ανησυχίες, αλλά αυτά μπορεί να αυξηθούν όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

Αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει ότι κινούμαστε σε μία νέα κρίση χρέους. Ωστόσο, το βάρος από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αυξήσει σημαντικά το χρέος και, μόλις σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει έναν αξιόπιστο δημοσιονομικά δρόμο. Αν αυτός συνδυασθεί με τη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό, το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο, είπε.

Η ελληνική οικονομία, είπε, ήταν πολύ πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας, καθώς είχε προηγηθεί την περασμένη δεκαετία μία συνολική και επώδυνη, αλλά αναγκαία προσαρμογή της, με την οποία ανέκτησε την ανταγωνιστικότητα και την πρόσβασή της στις αγορές, εξάλειψε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και είχε υγιή ανάπτυξη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποιους μακροχρόνιους περιορισμούς για τις προοπτικές ανάπτυξης που είναι σημαντικοί, όπως το μάνατζμεντ των δημόσιων επιχειρήσεων, τη δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να χορηγεί δάνεια στην οικονομία, το επίπεδο του μη μισθολογικού κόστους και τις ακαμψίες στην αγορά εργασίας. Δεν περιλαμβάνονται όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις, είπε, στο σχέδιο ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ