Κομισιόν: Προτείνει 167,8 δισ. ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό για την Ε.Ε.

Κομισιόν: Προτείνει 167,8 δισ. ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό για την Ε.Ε.

Ο προϋπολογισμός θα συμπληρωθεί με επιχορηγήσεις ύψους 143,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις για την τόνωση της οικονομίας

Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 167,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022, ο οποίος θα συμπληρωθεί με επιχορηγήσεις ύψους 143,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο συνδυασμός αυτών των κοινοτικών πόρων θα κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Σήμερα, προωθούμε πρωτοφανή επίπεδα χρηματοδοτικής στήριξης για να ενισχύσουμε την ανάκαμψη της Ευρώπης από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Θα βοηθήσουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Θα επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα της Ευρώπης και στον εκσυγχρονισμό της μέσω της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η επαναφορά της Ευρώπης σε ορθή τροχιά, η επιτάχυνση της ανάκαμψής της και η προετοιμασία της για το μέλλον αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας!»

Η Επιτροπή προτείνει την κατανομή πόρων το 2022 (σε αναλήψεις υποχρεώσεων) ως εξής:

• 118,4 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το NextGenerationEU στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, και για να καταστούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της ΕΕ πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και καλύτερα προετοιμασμένες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

• 53,0 δισεκ. ευρώ για την κοινή γεωργική πολιτική και 972 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, για τους Ευρωπαίους γεωργούς και αλιείς, αλλά και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού και του αλιευτικού τομέα και την παροχή των απαραίτητων δυνατοτήτων για διαχείριση κρίσεων. Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 5,7 δισεκ. ευρώ από το NextGenerationEU.

• 36,5 δισεκ. ευρώ για την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή, ενισχυμένα με 10,8 δισεκ. ευρώ από το NextGenerationEU στο πλαίσιο του REACT-EU για τη στήριξη της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης κρίσεων.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί σε διάφορες δράσεις, π.χ. για τη στήριξη των εταίρων της ΕΕ, για την έρευνα και την καινοτομία κλπ.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2022 περιλαμβάνει δαπάνες στο πλαίσιο του NextGenerationEU, που θα χρηματοδοτηθούν με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές, και τις δαπάνες που καλύπτονται από τις πιστώσεις έως τα ανώτατα όρια του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους. Για τις τελευταίες, προτείνονται δύο ποσά για κάθε πρόγραμμα στο σχέδιο προϋπολογισμού — αναλήψεις υποχρεώσεων και πληρωμές.

Οι «αναλήψεις υποχρεώσεων» αφορούν τη χρηματοδότηση που μπορεί να συμφωνηθεί βάσει συμβάσεων εντός συγκεκριμένου έτους και οι «πληρωμές» αφορούν τα ποσά που καταβάλλονται πραγματικά. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2022 περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 167,8 δισεκ. ευρώ και πληρωμές ύψους 169,4 δισεκ. ευρώ. Όλα τα ποσά είναι σε τρέχουσες τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ