Η Ελλάδα προσβλέπει στις ΗΠΑ για τον τουρισμό

Η Ελλάδα προσβλέπει στις ΗΠΑ για τον τουρισμό

Υπερατλαντικές ελπίδες...

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην «βαθιά κόκκινη» λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιλαμβάνει τους προορισμούς στους οποίους οι ΗΠΑ συνιστούν στους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν. Ωστόσο σύμφωνα με όσα προκύπτουν από δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ίσως η κατάσταση αυτή αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τη Μεγάλη Παρασκευή, ο υπουργός είχε συναντήσεις στις ΗΠΑ με στελέχη της United και της American Airlines που τον διαβεβαίωσαν πως έχουν ήδη προγραμματίσει την αύξηση των απευθείας πτήσεων προς τη χώρα μας, από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Τουρισμού, American Airlines είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία η οποία συνδέει την Αθήνα με τρία διαφορετικά αεροδρόμια των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια). Η δε United Airlines δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς η πτήση από Ουάσινγκτον, που είναι μία καινούρια πτήση, μαζί με αυτή από το Νιούαρκ (Νιου ΤζέρσεΪ), παρουσιάζουν πολύ καλή κινητικότητα σε σχέση με τις πωλήσεις.

Ωστόσο η πρόθεση των εταιρειών δεν αρκεί και το υπουργείο, καθώς και ο κλάδος του τουρισμού, προσβλέπει σε μια αλλαγή στάσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ώστε η Ελλάδα να κατεβεί επίπεδο και να βρεθεί από το επίπεδο 4 που βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο 3, στο οποίο βρίσκονται χώρες όπως το Ισραήλ. Παράλληλα η Αθήνα πιέζει και την Ε.Ε. για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν τα ταξίδια φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle που επικαλείται τον επικεφαλής της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητούν την καθιέρωση ευρωπαϊκού διαβατηρίου (Green Pass) στο οποίο θα καταγράφονται οι εμβολιασμοί, τα τεστ και αν ο κάτοχός του έχει περάσει κορωνοϊό.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία, που είναι η ισχυρότερη του κλάδου της στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει πολλές αναταράξεις λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. H Deutsche Welle σημειώνει πως μετά από νέες απώλειες δισεκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, η εταιρεία μείωσε τις προσδοκίες της για σταδιακή αποκατάσταση των πτήσεων. Τα στελέχη της εταιρείας εναποθέτουν μέρος των ελπίδων τους σε μια ευρωπαϊκή λύση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν οι εμβολιασμένοι επιβάτες από την Ευρώπη κι άλλες χώρες. «Ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως η εξαγγελία της Κομισιόν να επιτρέψει και πάλι την είσοδο εμβολιασμένων από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μας» δηλώνει ο Κ. Σπορ. και υπολογίζει ότι τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες η αμερικανική κυβέρνηση θα πάρει κι αυτή θετικές αποφάσεις για άνοιγμα του αεροπορικού κλάδου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις (ή ευχές) του επικεφαλής της Lufthansa, η Ελλάδα θα μπορεί να προσβλέπει σε αξιόλογη παρουσία Αμερικανών επισκεπτών στην Αθήνα και σε άλλους προορισμούς της χώρας, ανεξαρτήτως της αεροπορικής εταιρείας με την οποία θα έρθουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ