Αντίο πετρέλαιο το… 2050

Αντίο πετρέλαιο το… 2050

Με χρήση του 5% της έκτασής της η Ελλάδα αποδεσμεύεται πλήρως από τα ορυκτα καύσιμα

Μελέτη της Carbon Tracker που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή υποστηρίζει πως έως το 2050 οι ανανεώσιμες πηγές (όπως ο αέρας και ο ήλιος) θα καλύπτουν όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Μάλιστα, έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, θα έχει σταματήσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ερευνητές της εταιρείας που εκπόνησε τη μελέτη υποστηρίζουν πως το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας θα πέσει κάθετα τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα έχει ευρείες γεωπολιτικές προεκτάσεις. Η ίδια μελέτη υποστηρίζει πως αν χρησιμοποιήσουμε το 1% των ανανεώσιμων πόρων δεν θα είναι αναγκαία η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι εκείνες που είναι σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτούν τις ανανεώσιμες πηγές και η Αφρική θα μπορούσε να γίνει υπερδύναμη στον συγκεκριμένο τομέα, αναφέρει η Carbon Tracker. Στην ανάλυσή της η εταιρεία υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και σχεδόν η μισή Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν χρειάζεται να δεσμεύσουν παρά περίπου το 5% της έκτασής τους για την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη και στην Ιαπωνία απαιτείται δέσμευση ποσοστού άνω του 5%, ενώ στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία χρειάζεται μόλις το 0,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ