Παγκόσμιο εταιρικό φόρο προτείνουν οι ΗΠΑ

Παγκόσμιο εταιρικό φόρο προτείνουν οι ΗΠΑ

Στο 21% ο προτεινόμενος συντελεστής με παγκόσμια εφαρμογή.

Πρόταση για την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 21% με παγκόσμια εφαρμογή για τα κέρδη των επιχειρήσεων διατύπωσαν οι ΗΠΑ μέσω της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Η υπουργός υποστήριξε πως με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή διεθνώς θα σταματήσει «η κούρσα προς τα κάτω», όπως χαρακτηριστικά είπε, καθώς πολλές χώρες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επιχειρήσεις προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ή λειτουργούν περιοχές στην επικράτειά τους που παραπέμπουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Η καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή είναι θέμα που συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια μετά τη διαπίστωση πως μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις -κυρίως αμερικανικές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας και του διαδικτύου- αποκομίζουν τεράστια και αφορολόγητα κέρδη κάνοντας χρήση του ειδικού καθεστώτος που έχουν θεσπίσει ορισμένες χώρες. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γαλλία έχουν νομοθετήσει την καθιέρωση φορολογίας για τα κέρδη των πολυεθνικών στο έδαφός τους, προκαλώντας την αντίδραση της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ που είχαν απειλήσει με την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε γαλλικά προϊόντα. Η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν καταγράφεται σε μία χρονική στιγμή που ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αναζητά έσοδα για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αναθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο αναμένεται να έχει επιπτώσεις διεθνώς, καθώς αλλάζει τα δεδομένα για χώρες όπως η Ιρλανδία που τα προηγούμενα χρόνια και με την καθιέρωση χαμηλών φορολογικών συντελεστών έχει καθιερωθεί ως η ευρωπαϊκή βάση για πολλές μεγάλες πολυεθνικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ