ΗΠΑ σε Γερμανία: Δεν υπάρχει ασάφεια, έρχονται κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Αυστηρή προειδοποίηση Μπλίνκεν σε Μαας για τον αγωγό φυσικού αερίου

ΗΠΑ σε Γερμανία: Δεν υπάρχει ασάφεια, έρχονται κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως είπε στον Γερμανό ομόλογό του πως οι κυρώσεις εναντίον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι μια πραγματική πιθανότητα και πως δεν υπάρχει "καμία ασάφεια" στην αμερικανική εναντίωση στην κατασκευή του.

Το Βερολίνο ευελπιστεί πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο σχέδιο για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, επειδή ο αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters.

Επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του Μπάιντεν για τον αγωγό από τη Ρωσία στη Γερμανία, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως είπε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας χθες, Τρίτη, σε ιδιωτική συνάντηση που είχαν πως οι εταιρίες που εμπλέκονται στο σχέδιο κινδυνεύουν με κυρώσεις, ιδιαίτερα τώρα που η κατασκευή μπορεί να ολοκληρωθεί.

"Κατέστησα σαφές πως οι εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού κινδυνεύουν με κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ο αγωγός χωρίζει την Ευρώπη, εκθέτει την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη σε ρωσική χειραγώγηση και καταναγκασμό, αντιτίθεται στους ενεργειακούς στόχους της ίδιας της Ευρώπης", είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως ο Nord Stream 2, μια κοινοπραξία 11 δισεκ. δολαρίων της οποίας ηγείται η ρωσική κρατική εταιρία ενέργειας Gazprom, είναι ένα εμπορικό σχέδιο, αλλά κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν εναντιωθεί στο σχέδιο και η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ και ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία υποστηρίζουν ότι ο Nord Stream 2 αποτελεί τμήμα ρωσικών οικονομικών και πολιτικών μέτρων με σκοπό τη χειραγώγηση ευρωπαϊκών χωρών και την υπονόμευση των διατλαντικών δεσμών.

"Αυτό που είπα (στον Μάας) ήταν ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις ενέργειες για ολοκλήρωση ή πιστοποίηση του αγωγού και αν αυτές οι ενέργειες γίνουν, θα λάβουμε μια απόφαση για τη δυνατότητα εφαρμογής κυρώσεων", είπε ο Μπλίνκεν.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ήταν σημαντικό να μεταφερθεί το μήνυμα απευθείας στον Μάας, "ακριβώς για να καταστήσω σαφή τη θέση μας και να διασφαλίσω ότι δεν υπάρχει ασάφεια".

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε στις 24 Φεβρουαρίου πως 18 εταιρίες σταμάτησαν πρόσφατα τις εργασίες στον αγωγό ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενες κυρώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό κατά τον οποίο η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα μπορούσε να εξουσιοδοτηθεί να σταματήσει τη ροή αερίου αν η Ρωσία περάσει μια γραμμή, ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο μήνα ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ έριξε την ιδέα ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Βερολίνο που θα χρησιμοποιούσε τον ολοκληρωμένο αγωγό ως μοχλό πολιτικής πίεσης.

Έναυσμα για αυτό που αποκάλεσε ο πρώην πρεσβευτής, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, "φρένο έκτακτης ανάγκης" θα μπορούσε να είναι, μεταξύ άλλων, μια έξαρση της βίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, που προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, ή αν η Μόσχα επιχειρήσει να υπονομεύσει τις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς αερίου του Κιέβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ