Ξέφρενη κούρσα χωρίς τέλος για το Bitcoin

Πού θα φτάσει το κρυπτονόμισμα και ποιοι προειδοποιούν για μια άνευ προηγουμένου φούσκα

Ξέφρενη κούρσα χωρίς τέλος για το Bitcoin

Μέσα σε λιγότερο από επτά ημέρες η αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί κατά 40% προκαλώντας… ίλιγγο ακόμα και σε έμπειρους επενδυτές.

Το πιο γνωστό και δημοφιλές κρυπτονόμισμα είδε την ισοτιμία του να εκτοξεύεται πάνω από τα 33.000 ευρώ (ή 41.000 δολάρια), συνεχίζοντας μια εντυπωσιακή πορεία που ξεκίνησε στα μέσα του 2020 και η οποία δεν φαίνεται να έχει σταματημό.

Το Bitcoin εμφανίζεται ως ασφαλής επενδυτική επιλογή έναντι των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι η υπερπροσφορά χρήματος έχει προκαλέσει επενδυτική φρενίτιδα σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από παραδοσιακά προϊόντα όπως οι μετοχές και φτάνοντας ως τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα.

Αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν πως το Bitcoin μπορεί, προσεχώς, να υπερτετραπλασιάσει την αξία του και να ξεπεράσει ακόμα και τα 145.000 δολάρια.

Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι την ευφορική διάθεση της πλειονότητας των επενδυτών. Ο γνωστός για τις απαισιόδοξες θέσεις του οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι εκτιμά ότι το Bitcoin δεν αποτελεί παρά ένα κερδοσκοπικό επενδυτικό προϊόν και μία φούσκα που, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, θα σκάσει με πάταγο.

Η Bank of America σε ανάλυσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη χαρακτηρίζει το Bitcoin ως «τη μητέρα κάθε φούσκας», ενώ το σχετικό διάγραμμα που παρουσίασε συγκρίνει την κούρσα του Bitcoin με φούσκες όπως αυτή του χρυσού στα τέλη της δεκαετίας του ’70, των τεχνολογικών εταιρειών στα τέλη του 20ου αιώνα και των στεγαστικών δανείων στην περίοδο 2003-2007 που τελείωσε με μία εντυπωσιακή και διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ