Οι εννέα προθεσμίες που λήγουν μέσα στις επόμενες ώρες

Τι πρέπει να πληρώσουμε - τι πρέπει να δηλώσουμε μέσα στις επόμενες ώρες

Οι εννέα προθεσμίες που λήγουν μέσα στις επόμενες ώρες

Η επεισοδιακή χρονιά τελειώνει. Και οι εκκρεμότητες μας... συνοδεύουν μέχρι τις τελευταίες ώρες. Λίγο πριν εκπνεύσει το εργάσιμο 2020 ελέγξτε αν δεν έχετε εκπληρώσει κάποιες από τις 9 εκκρεμότητες που λήγουν σήμερα. 

1. Πληρώνεται η 6η από τις συνολικά 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η φετινή υποχρέωση ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Μόνο η 6η δόση, αντιστοιχεί σε ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ και φυσικά δεν υπάρχει καμία αναστολή πληρωμής ούτε καν για τους πληττόμενους.

2. Πληρώνεται η 4η από τις 6 δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ ο οποίος επίσης λήγει τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για οικονομική υποχρέωση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει αναστολή για κανέναν.

3. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία οφείλουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου.

4. Όσοι θέλουν να ανακτήσουν το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων που έχασαν λόγω της πανδημίας, πρέπει να κάνουν την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα my business support και στη συνέχεια να πληρώσουν μια δόση είτε μέσω e-banking είτε μέσω τράπεζας. Το ίδιο ισχύει για τις ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία αρκεί οι 100 ή 120 δόσεις να έχουν χαθεί στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

5. Οι δόσεις των ρυθμίσεων θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά από όσους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα δεν έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα της αναστολής. Για όσους δικαιούνται αναστολής, η δόση του Δεκεμβρίου θα προστεθεί στο τέλος της κάθε ρύθμισης.

6. Μέχρι σήμερα, πρέπει να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID μηνός Νοεμβρίου μέσω της οποίας θα γνωστοποιηθεί στις φορολογικές αρχές το κούρεμα του ενοικίου κατά 40%. Μόνο έτσι ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει στον τραπεζικό του λογαριασμό το 50% της απώλειάς του (σ.σ δηλαδή για 1000 ευρώ ενοίκιο το οποίο κουρεύτηκε κατά 400 ευρώ, θα εισπράξει 200 ευρώ)

7. Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων προκειμένου να γνωστοποιηθεί στις φορολογικές αρχές η είσπραξη αναδρομικών εισοδημάτων. Το 2021, λόγω παραγραφής, η ΑΑΔΕ θα ρίξει μεγάλο βάρος στο να ελεγχθούν όσοι «ξέχασαν» να δηλώσουν τα αναδρομικά που εισπράχθηκαν το 2015.

8. Εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους κληρονόμους. Αφορά στην αποτύπωση των εισοδημάτων όσων απεβίωσαν μέσα στο 2019.

9. Όσοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν το 2020 βάσει τεκμηρίων, έχουν λίγες ημέρες περιθώριο να κάνουν κάποιες ενέργειες για να γλιτώσουν από την έξτρα φορολόγηση (σ.σ δωρέες σε χρήμα κλπ, κινήσεις που πρέπει να γίνονται μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ