Αρρυθμίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τα κούριερ

Ο γρίφος για τα φυσικά καταστήματα

Αρρυθμίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τα κούριερ

Με το βλέμμα στην εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές για την επαναλειτουργία της αγοράς, η οποία ετοιμάζεται για τα πιο φτωχά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.

Ακόμα και αν ληφθεί οριζόντια απόφαση για επαναλειτουργία του συνόλου του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου, ο χρόνος που απομένει μέχρι τις γιορτές είναι ελάχιστος για να αναπληρωθεί το σύνολο του τζίρου. Υπολογίζεται ότι υπό κανονικές συνθήκες κατά την περίοδο των γιορτών ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για αναπλήρωση του τζίρου μέσω της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο αποδείχθηκαν όνειρα απατηλά. Για άλλη μια φορά παρουσιάζονται έντονες αρρυθμίες στον τομέα των ταχυμεταφορών, Καταναλωτές καταγγέλλουν πλημμελή παροχή υπηρεσιών και ότι αντί να περιμένουν τον κούριερ υποχρεώνονται να περιμένουν με τις ώρες σε ουρές έξω από τα πρακτορεία των εταιρειών για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους. Με μεγάλη καθυστέρηση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία εποπτεύει και τον τομέα των κούριερ, εξέδωσε χθες Τετάρτη οδηγίες και συστάσεις προς τους καταναλωτές.

Στον αντίποδα, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως ο όγκος παραγγελιών που καλούνται να διαχειριστούν τα καταστήματα είναι τέτοιος που ακόμα και ένα καλά οργανωμένο σύστημα ταχυμεταφορών δεν θα μπορούσε να μειώσει τον φόρτο. Μεγάλες εταιρείες του λιανεμπορίου όπως η Jumbo και η Μουστάκας κατέβασαν τα ρολά των διαδικτυακών τους καταστημάτων, παραδεχόμενες πως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τους πελάτες τους.

Η επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων θα μπορούσε να αμβλύνει την πίεση όμως η κυβέρνηση ανησυχεί για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Θεωρείται δεδομένο πως η εντολή για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει ως... σήμα εφόδου των καταναλωτών προς τα καταστήματα με ό,τι σημαίνει αυτό στην προσπάθεια να μην δημιουργούνται φαινόμενα συγχρωτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ