Αυτή είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για ευάλωτα νοικοκυριά και μακροχρόνια άνεργους

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου οι αποζημιώσεις για την αναστολή συμβάσεων - Τι θα γίνει με το Δώρο Χριστουγέννων

Αυτή είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για ευάλωτα νοικοκυριά και μακροχρόνια άνεργους

Την παροχή έκτακτης ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η έκτακτη ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους πολίτες οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Το εγγυημένο ποσό υπενθυμίζεται πως ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το συντομότερον δυνατό. Η έκτακτη αυτή ενίσχυση θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το μέτρο των αναστολών για το μήνα Νοέμβριο, ο υπουργός σημείωσει πως η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ξεκίνησε το απόγευμα της 15 ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις υποβάλουν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 15/11 έως και 24/11 και η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους θα πραγματοποιηθεί από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.

Αντίστοιχα, εργοδότες και εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020.

Επιδίωξη του Υπουργείου είναι η πληρωμή της αποζημίωσης αυτής στους εργαζόμενους, να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σημείωσε ο υπουργός. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ