Τζεντιλόνι: Μην περιμένετε γρήγορη ανάπτυξη

Τζεντιλόνι: Μην περιμένετε γρήγορη ανάπτυξη

Η χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι πιθανό να επεκταθεί χρονικά, προειδοποιεί ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία για ταχεία ανάπτυξη και επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ιδέα μιας ανάκαμψης σχήματος “V” αποτελεί ψευδαίσθηση, υποστήριξε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων σε δηλώσεις του στους Financial Times. «Ποτέ δεν πίστεψα σε αυτή» πρόσθεσε. «Η γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ για όλο το 2021 αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα απενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2022» συμπλήρωσε.

Η εκ νέου ενεργοποίηση των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και το «κλείσιμο» της ρήτρας διαφυγής θα πραγματοποιηθεί όταν η Κομισιόν βεβαιωθεί πως η ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει υφεσιακούς κινδύνους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία της ευρωζώνης θα βρίσκεται κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα ακόμα και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αν οι αναθεωρημένες προβλέψεις που θα δημοσιευτούν την άνοιξη του 2021 επαληθεύσουν αυτή την εκτίμηση, τότε οι πιθανότητες για παραμονή της ρήτρας διαφυγής εν ισχύ θα αυξηθούν σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ