Μία και σήμερα για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Μία και σήμερα για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Λιγότερο από 48 ώρες έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα σε κτίρια και οικόπεδα.

Η πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr), που εγκαινίασε τη λειτουργία της στα τέλη Φεβρουαρίου, ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά με το τέλος του Σεπτεμβρίου αύριο Τετάρτη.

Εως σήμερα έχουν δηλωθεί 50 εκατ. τετραγωνικά από περίπου δύο εκατ. ιδιοκτήτες. Σημειώνεται πως εκτός από αδήλωτα τετραγωνικά στην ίδια πλατφόρμα προσφέρεται επίσης η δυνατότητα δήλωσης ολόκληρου κτίσματος, ενώ προβλέπεται απαλλαγή από αναδρομικούς δημοτικούς φόρους και τέλη για την περίοδο 2015-2019.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πλατφόρμα αποτέλεσε σημαντική πηγή χρηματοδότησης των δήμων, καθώς έχουν εισπράξει 100 εκατ. ευρώ.

Η υπηρεσία αναμένεται να κλείσει για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, ωστόσο μελετάται να δοθεί παράταση για τις περιοχές που έπληξε η πρόσφατη κακοκαιρία.

Οδηγίες από την ΠΟΜΙΔΑ

ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: *Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

*Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:

Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι λόγω οφειλής)

Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία

Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ

Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

Επιφάνειες χώρων που ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή πολυκατοικίας. (NEW)

* ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΑΠ. Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ειδικότερα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, και στους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, ότι η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο! Γι’ αυτό τους συνιστά να τα καταχωρήσουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019, και αφετέρου οι Δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

* ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου Δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ