Θέμα 24ωρων τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ

Θέμα 24ωρων τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα ενημερωθούν για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας εκκαθάρισης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ιδιοκτήτες που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω των περικοπών στα ενοίκια θα μπορούν να συμψηφίσουν την έκπτωση του φόρου με το ποσό του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες που αποδέχθηκαν περικοπή ενοικίου 40%, δικαιούνται έκπτωση 20% από φορολογικές οφειλές με βάση το τμήμα του μισθώματος που έλαβαν (δηλαδή το 60% του αρχικού ποσού).

Για τη σχετική διαδικασία έχει δημιουργηθεί στο Taxisnet ειδική εφαρμογή, όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν τις περικοπές που υπέστησαν για την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο.

Όσοι έχουν «περάσει» επιπλέον τετραγωνικά στο ακίνητό τους και στο πλαίσιο της δήλωσης των αδήλωτων επιφανειών είναι πιθανό και κατά περίπτωση να δουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, για όσους δεν υπήρξε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, το ύψος του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν δεν θα διαφέρει από τον περσινό.

Σημειώνεται πως έκπτωση 50% επί του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι έχουν συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας), έχουν ακίνητη περιουσία με συνολική επιφάνεια τα 150 τ.μ. και αξίας όχι άνω των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και των 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ