Ρυθμίσεις για εργασιακά: Πότε εφαρμόζεται 9ωρο, τι θα γίνει με κατώτατο μισθό και δώρο Χριστουγέννων

Ρυθμίσεις για εργασιακά: Πότε εφαρμόζεται 9ωρο, τι θα γίνει με κατώτατο μισθό και δώρο Χριστουγέννων

Σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνονται οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του Αυγούστου σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τη στήριξη των συγκοινωνιών, την απασχόληση και τους πληγέντες στην Εύβοια κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Πάει για το 2021 η ρύθμιση του κατώτατου μισθού

Αναφορικά με τα εργασιακά ρυθμίζεται η αναπλήρωση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου στην περίπτωση που τίθεται σε 7ήμερη 14ήμερη καραντίνα και δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της τηλεργασίας. Στην περίπτωση αυτή και κατά την επιστροφή του στην εργασία ο εργαζόμενος θα εργάζεται για μία ώρα επιπλέον την ημέρα μέχρι να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος εργασίας. Η διάταξη αρχικά προέβλεπε την τρίωρη απασχόληση και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Προβλέπονται επίσης:

Επέκταση του προγράμματος Συν-Εργασία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020

Καταβολή ειδικής αποζημίωσης σε ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς και τους εργαζομένους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων και την καταβολή του από επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής στην περίοδο μετά την 1η Μαϊου (όταν και ξεκινά ο υπολογισμός για την καταβολή του δώρου) προβλέπεται η αναλογιικά μειωμένη καταβολή του. Το ποσό από το δώρο που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο της αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του κράτους. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται και επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Σχετικά με το κατώτατο ημερομίσθιο, τον κατώτατο μισθό και την αναμόρφωσή τους η διαδικασία της διαβούλευσης και η διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ