Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 31 Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα πληρώσουν οι επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι έτοιμα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ο χρόνος θα κυλά αντίστροφα για το τέλος του μήνα και την καταβολή της πρώτης δόσης.

Ο ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει ουσιώδεις μεταβολές, μετά τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν το 2019, ωστόσο όσοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια λόγω του κορονοϊού και των σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης, είναι πιθανό να δουν περαιτέρω μειώσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτου Παραδιά στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «το ερωτηματικό είναι αν θα προλάβουμε να βγει η έκπτωση που είναι να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες που είχαν μείωση των ενοικίων». Υπολογίζεται πως η μείωση αφορά 280.000 ιδιοκτήτες ακίνητων που έλαβαν ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια. Από το 2019, ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 30% μειωμένος για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ και κατά 20% μειωμένος για ακίνητα αξίας έως 1 εκατ. ευρώ.

Ισχύει πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρίτεκνους και πολύτεκνους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ (υπολογίζεται επίσης 1.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα για κάθε εξαρτημένο μέλος και για ακίνητα με επιφάνεια έως 150 τ.μ.), καθώς και για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ