Ο Ιρλανδός Πάτρικ Ντόναχιου νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Ιρλανδός Πάτρικ Ντόναχιου νέος πρόεδρος του Eurogroup

Τα προγνωστικά που έδιναν ως φαβορί για την προεδρία του Eurogroup την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς στην κούρσα για τη διαδοχή του Μάριο Σεντένο νικητής αναδείχθηκε ο Ιρλανδός υπουργός Πάτρικ Ντόναχιου.

Ο Ντόναχιου θα προεδρεύσει της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου και στην ομιλία του την Πέμπτη δήλωσε πως γνωρίζει ότι οι πολίτες της Ευρώπης ανησυχούν για το μέλλον τους, τις δουλειές τους, το εισόδημά τους.

Αναγνωρίζοντας πως οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι μεγάλες ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «μαζί με τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε θέσει τις βάσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις» που έχει θέσει ο κορονοϊός.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, καθώς το Eurogroup της Πέμπτης συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στον πρώτο γύρο αποκλείστηκε ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένγκα και στον δεύτερο γύρο ο Ντόναχιου κονταροχτυπήθηκε με την Ισπανίδα συνάδελφό του Νάντια Καλβίνο, η οποία θεωρείτο φαβορί για τη θέση. Ωστόσο ο Ντόναχιου επικράτησε με την Καλβίνο να τον συγχαίρει και να δηλώνει πως ανυπομονεί να εργαστεί μαζί του για μια ισχυρή ανάκαμψη που δεν θα αφήσει κανέναν πίσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ