Ζοφερές προβλέψεις από το ΔΝΤ

Ζοφερές προβλέψεις από το ΔΝΤ

Παγκόσμια πρωταθλήτρια ύφεσης θα είναι φέτος η Ευρωζώνη εφόσον επαληθευτούν οι μαύρες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 10,2% σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Ταμείου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η Λατινική Αμερική και οι χώρες της Καραϊβικής θα ακολουθήσει με ύφεση 9,4%, ενώ η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8%. Σαφώς καλύτερα θα είναι τα πράγματα στις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου, με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας να επηρεάζονται λιγότερο από όλες από τον κορονοϊό, καθώς η οικονομία της περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 0,8%.

Συνολικά η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 4,9% ενώ το 2021 προβλέπεται να ανακάμψει με αύξηση 5,4%. Αντίστοιχα για τη ζώνη του ευρώ η ανάκαμψη εκτιμάται στο 6% για του χρόνου.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ωστόσο πως οι προβλέψεις μπορεί να μην επιβεβαιωθούν λόγω των μεγάλων κινδύνων που προκύπτουν από την πορεία της πανδημίας αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι εμπορικές σχέσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να εμφανίσουν ύφεση 12,8%, η Γαλλία 12,5% και η Γερμανία θα είναι η μόνη με μονοψήφιο ποσοστό ύφεσης, καθώς η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 7,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ