Επανεκκινεί ο τουρισμός εν μέσω επαίνων αλλά και προβληματισμών

Ανοίγουν τις πόρτες τους εποχικά καταλύματα, καθώς και τα μουσεία

Επανεκκινεί ο τουρισμός εν μέσω επαίνων αλλά και προβληματισμών

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα εποχικά καταλύματα ενώ τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης υποδέχονται εκ νέου διεθνείς πτήσεις.

Ο ελληνικός τουρισμός θα προσπαθήσει να βρει τον βηματισμό του τις επόμενες εβδομάδες ελπίζοντας σε μία μερική αναπλήρωση των απωλειών που προκάλεσαν η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα.

Το Bloomberg τονίζει σε σχετική του ανάλυση πως η Ελλάδα έχει αποσπάσει επαίνους για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και πως τώρα η χώρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την επιτυχία ανοίγοντας ξανά τις πύλες της για τους ξένους τουρίστες.

«Η χώρα των γαλαζοπράσινων νερών, των νησιών και των εκπληκτικών παραλιών είχε μια καλή διαχείριση της κρίσης σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Ιταλία» σχολίασε το πρακτορείο προσθέτοντας πως ο τουρισμός αποτελεί το ζωτικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, ο κλάδος του τουρισμού καλείται να αντεπεξέλθει σε μεγάλες δυσκολίες και περιορισμούς. Η αγορά της Βρετανίας παραμένει κλειστή τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα, ενώ από τις άλλες μεγάλες αγορές η Ελλάδα ελπίζει να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό Γερμανών τουριστών. Γάλλοι και Ιταλοί μπορούν μεν να έρθουν από σήμερα και να επισκεφθούν την Ελλάδα ωστόσο θα υποβάλονται σε τεστ κατά την είσοδό τους στη χώρα και θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό για 24 ώρες.

Η σημερινή ημέρα ωστόσο δεν σηματοδοτεί την πλήρη επανεκκίνηση, καθώς αυτή θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου με την άρση όλων των περιορισμών (με εξαίρεση, ίσως ορισμένες χώρες).

Στον τομέα των διεθνών πτήσεων και σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Aegean Airlines οι επιβάτες κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες ανάλογα με την χώρα από την οποία έρχονται στην Ελλάδα:

Ομάδα Α: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ομάδα Β: Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Στους επιβάτες που φτάνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από χώρα της Ομάδας Α, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους.

- Στους επιβάτες που φτάνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από χώρα της Ομάδας Β, είτε με απευθείας πτήση είτε με πτήση μέσω χώρας της Ομάδας Α, θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους.

- Στους επιβάτες που φτάνουν στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19.

Σε όλους τους επιβάτες θα δίδεται κατά τη διάρκεια του Check in ή εν πτήσει, ένα Έντυπο Πληροφοριακών Στοιχείων Επιβατών, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν και να παραδώσουν στις Aρχές, κατά την άφιξή τους.

Οι επιβάτες που θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19,είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι επιβάτες με πτήσεις ανταπόκρισης μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για Covid-19 σε αυτά τα αεροδρόμια. Ωστόσο, θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον τελικό τους προορισμό όπου και θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου. Επισημαίνεται πως τα αεροδρόμια της χώρα θα εξακολουθήσουν να μη δέχονται πτήσεις από τη Βρετανία και την Τουρκία έως και τις 29 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ