Διαβουλεύσεις για το ευρω-ταμείο ανάκαμψης

Αισιοδοξία Τζεντιλόνι

Διαβουλεύσεις για το ευρω-ταμείο ανάκαμψης

Την εκτίμηση ότι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν στη δομή του Ταμείου Ανάκαμψης και στην έξοδο στις αγορές για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας διατυπώνουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο που προβλέπει την άντληση 750 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει διχογνωμίες στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς ορισμένες χώρες θεωρούν πως η συγκεκριμένη λύση εμπεριέχει υπέρμετρο ρίσκο.

Ωστόσο ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι που μίλησε σε τηλεδιάσκεψη της Goldmans Sachs την Παρασκευή εξέφρασε αισιοδοξία για γεφύρωση των διαφορών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε δεν έχει δει καμία πόρτα να κλείνει και πως το μόνο που έχει περιέλθει στην αντίληψή του είναι σοβαρή κριτική.

«Αυτό με κάνει να νιώθω πως υπάρχει χώρος για συζήτηση» δήλωσε ο Τζεντιλόνι. Το εγχείρημα είναι πρωτοφανές δεδομένου ότι ποτέ έως σήμερα η Κομισιόν δεν έχει απευθυνθεί στις αγορές για μια τόσο μεγάλη χρηματοδότηση. Σημείο αιχμής αποτελεί και ο τρόπος διανομής των κεφαλαίων, καθώς η Κομισιόν επιθυμεί τη διάθεση 500 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων ενώ χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία εκφράζουν αντιρρήσεις.

Οι ζυμώσεις θα ενταθούν καθώς η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής 18 Ιουνίου έχει μπει στην τελική της ευθεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ