Σταϊκούρας: Δεν αγγίζουμε το «μαξιλάρι» - Σεντένο: Κοινοί όροι για την εκταμίευση πόρων

Σταϊκούρας: Δεν αγγίζουμε το «μαξιλάρι» - Σεντένο: Κοινοί όροι για την εκταμίευση πόρων

Την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση του κορονοϊού, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τονίζοντας ότι δημιούργησε τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας το 2021. O υπουργότς τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 15,7 δισ. ευρώ που είχε σχηματισθεί με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το δεύτερο εξάμηνο η κυβέρνηση θα επανεξετάσει αν θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή ενός δεύτερου τμήματος των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, πρόσθεσε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε από την πλευρά του ότι η σημερινή κρίση είναι τελείως διαφορετική για την Ελλάδα από αυτή πριν από δέκα χρόνια, καθώς η ελληνική οικονομία είχε καλύτερες επιδόσεις από αυτή της Ευρωζώνης πριν τον κορονοϊό.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν όροι που θα συνδέονται με τη χορήγηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Σεντένο είπε ότι θα υπάρχουν κανόνες για την εκταμίευσή τους, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρχει τρόικα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα λάβει τους περισσότερους πόρους - 32 δις. ευρώ, από τα οποία τα 22,6 δις. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις - από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία, προσθέτοντας ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τη χορήγηση των πόρων αυτών στη Ελλάδα, όπως και για τις άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ