“Πράσινο φως” για εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

“Πράσινο φως” για εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Πράσινο φως για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει η Κομισιόν, σύμφωνα με την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας που παρουσιάστηκε σήμερα, «λαμβανομένων υπόψη των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, η Ελλάδα έχει αναλάβει την απαραίτητη δράση για να εκπληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».


Στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνεται ότι, παρά την κρίση της πανδημίας, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σχεδόν σε όλες τις δεσμεύσεις, εκτός από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο συνεχίζει να υποεκτελείται, αλλά και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ως εκ τούτου η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στο Eurogroup την ενεργοποίηση μέτρων ύψους 748 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέσω της επιστροφής των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs).

Εξάλλου, στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία που αναμένεται να φτάσει το 20% το 2020

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10% το 2020 και θα ανακάμψει ισχυρά το 2021. Ωστόσο προειδοποιεί ότι παράταση των περιορισμών λόγω πανδημίας θα πλήξουν ακόμη πιο ισχυρά τον τουρισμό με επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις. Η Κομισιόν καταγράφει όμως ότι τα υποστηρικτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα απαλύνουν το βάθος της ύφεσης και θα υποβοηθήσουν την ανάκαμψη το 2021.

Η Κομισιόν κρούει εκ νέου το καμπανάκι για την υπο-εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το 2019. Σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι «ζωτικής σημασίας» για την επιτάχυνση της ανάκαμψης. Αναφέρεται δε ότι η «εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του Νοεμβρίου του 2019 για την ενίσχυση της παρακολούθησης και των προβλέψεων» σχετικά με το ΠΔΕ προχωρά όπως προβλεπόταν.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2020 έφταναν τα 1,3 δισ. ευρώ, 69 εκατ. ευρώ περισσότερα από το Δεκέμβριο και και 340 εκατ. ευρώ περισσότερο από το οποίο στο οποία οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευθεί να τα μειώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ