Υπό εξέταση η μείωση στους φόρους για στήριξη τουρισμού και εστίασης

Ανοίγει ο δρόμος για τις μετακινήσεις από και προς την Κρήτη από τις 18 Μαΐου

Υπό εξέταση η μείωση στους φόρους για στήριξη τουρισμού και εστίασης

Γράφουν και σβήνουν στο οικονομικό επιτελείο όπου εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές για τη στήριξη των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού.

Το πιθανότερο σενάριο για την εστίαση προβλέπει την παροχή επιπλέον χώρου στα καταστήματα για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 11% από 13% που είναι σήμερα και για έως το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείονται αναπροσαρμογές αν παραστεί ανάγκη.

Πιθανή είναι επίσης η μείωση του ΦΠΑ για τα σερβιριζόμενα ροφήματα από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, κάτι που όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου είχε συμπεριληφθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης με τραπεζοκαθίσματα έχει προσδιοριστεί για την 1η Ιουνίου, ωστόσο ο συγχρωτισμός των πολιτών σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους προκαλούν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση και δεν αποκλείεται επίσπευση της επαναλειτουργίας με χρονικό ορόσημο την 25η Μαΐου.

Για τον τουρισμό, γίνεται λόγος για προσωρινή μείωση ή και αναστολή του τέλους διαμονής, ενώ τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στις Βρυξέλλες, απ’ όπου η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις πρώτες προτάσεις της για την άρση των περιορισμών. Οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως δυσοίωνες, καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις δεν θα ξεπεράσουν -με βάση το καλό σενάριο- τα 8 δισ. ευρώ, έναντι των 18,2 δισ. πέρυσι.

Ελλείψει πυκνών αεροπορικών συνδέσεων οι επαγγελματίες του τουρισμού θεωρούν πως ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι χαμένοι. Από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μόνον η Lufthansa έχει ανακοινώσει επανέναρξη των δρομολογίων στις γραμμές από και προς την Κρήτη από τον Ιούνιο, όπου όμως με βάση τον προγραμματισμό θα έχουν ανοίξει μόνο τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Το ίδιο προβλέπεται και για την υπόλοιπη χώρα, ενώ τα εποχικά καταλύματα επαναλειτουργούν -εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα- την 1η Ιουλίου.

Η Κομισιόν αναμένεται να ενθαρρύνει σήμερα τα κράτη μέλη να ανοίξουν σταδιακά τα σύνορα με συντονισμένο, αρμονικό και χωρίς διακρίσεις τρόπο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο δεν πρόκειται για οδηγία αλλά για συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επανέναρξη των ταξιδιών από τις 15 Ιουνίου χωρίς την υποχρέωση των ταξιδιωτών να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους. Η Αθήνα προτείνει επίσης οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό ή για αντισώματα 72 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ για τα αεροπορικά ταξίδια προτείνει τη χρήση όλων των διαθέσιμων θέσεων στα αεροπλάνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ