Ο κορονοϊός… τράβηξε την πρίζα

Ο κορονοϊός… τράβηξε την πρίζα

Πτώση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 11% αναμένεται να καταγραφεί φέτος στη χώρα, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ανδριοσόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, η συνολική κατανάλωση ενέργειας φέτος θα είναι χαμηλότερη κατά 11% σε σχέση με τους στόχους που αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η κατανάλωση θα ακολουθήσει την -εκτιμώμενη- ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2022, ενώ το 2023 θα επιστρέψει στην καθοδική πορεία που προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο. Η κατανάλωση τα επόμενα χρόνια θα βαίνει μειούμενη σε εφαρμογή των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην εκδήλωση, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια υποχώρησε κατά 35,5%. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγράφεται επίσης μεγάλη πτώση της τιμής χονδρικής για το ρεύμα, στα 27,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο έναντι 66,4 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος το 2019 και 49,9 ευρώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018. Ωστόσο οι τιμές για τη βιομηχανία παραμένουν 35 % υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν δραστικά φέτος κατά 26,5 % σε σχέση με το 2019 και η μείωση θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της μείωσης στις τιμές του φυσικού αερίου. Τέλος, τα προβλήματα στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού αναμένεται να προκαλέσουν μικρή ανάσχεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εφέτος, ωστόσο ο κλάδος θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ