Υπό συζήτηση «μπαζούκα» δυο τρισεκατομμυρίων ευρώ

Δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα, τονίζει η Μέρκελ

Υπό συζήτηση «μπαζούκα» δυο τρισεκατομμυρίων ευρώ

Τη δημιουργία ενός ταμείου που με συνολικό προϋπολογισμό δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να λάβει την εντολή να εξετάσει διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και να εξετάσει ποιοι είναι εκείνοι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα.

Η Κομισιόν έχει επίσης προτείνει ένα σχέδιο συνολικού ύψους δύο τρισ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο η ίδια η Επιτροπή θα αντλήσει 320 δισ. από τις αγορές και θα δανείσει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών περίπου το 50%.

Το υπόλοιπο ποσό θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και η αποπληρωμή του θα ξεκινήσει μετά το 2027 μέσω μελλοντικών εσόδων που θα προέλθουν και από νέους φόρους.

Ωστόσο οι προσδοκίες για μια οριστική απόφαση σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να υπογραμμίσει σε δηλώσεις της σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο πως ένα ευρωπαικό σχέδιο για την ανάκαμψη θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι σημερινές συζητήσεις σήμερα δεν θα αφορούν λεπτομέρειες ή τελικές αποφάσεις, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ