Νέα μέρα, νέο Eurogroup

«Μαύρες» προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία

Νέα μέρα, νέο Eurogroup

Άλλη μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές θα κάνουν σήμερα και μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνει πως τα υφιστάμενα εργαλεία δεν επαρκούν.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και πρόσθεσε πως «ο προϋπολογισμός της Ε.Ε δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου για τη χρηματοδότηση της οικονομίας στη μετά τον κορονοϊό περίοδο.

Η βασική πρόταση προβλέπει αξιοποίηση των πιστωτικών γραμμών του ESM και χρήση των δανειοδοτικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του προγράμματος SURE της Κομισιόν ύψους 100 δισ. για τη στήριξη της απασχόλησης. Η Γαλλία έχει προτείνει επίσης να υπάρξει αναφορά σε ένα ταμείο που θα προχωρήσει στην κοινή έκδοση χρέους -ουσιαστικά μιας μορφής ευρωομολόγου-, ενώ και Ιταλία επιδιώκει μια σαφή αναφορά για την αμοιβαιοποίηση του χρέους ως πιθανού εργαλείου ανάκαμψης. Ωστόσο, συναντούν τη σθεναρή αντίσταση της Ολλανδίας και άλλων χωρών.

Παράλληλα, χθες το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo εκτίμησε πως η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και θα ανακάμψει το 2021 με ανάπτυξη 5,8%. Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το Ifo προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 1,9%, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο η πτώση θα αγγίζει το 10% ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η προβλεπόμενη πτώση του 9,8% για το 2ο τρίμηνο του έτους είναι η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε επίπεδο τριμήνου από το 1970 και είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την πτώση που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση, σχολιάζει το Ifo. Η ανεργία στη Γερμανία αναμένεται στο 5,9% σημειώνει το Ifo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ