Ανοδική αντίδραση σε μετοχές – ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Κατά 48% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς – Άνοδος 6% στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ανοδική αντίδραση σε μετοχές – ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Ράλι σημειώνεται από το πρωί στην αγορά ομολόγων με την απόδοση να υποχωρεί κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 47%. Ύστερα από την έντονα ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών που έφερε την απόδοση του 10ετούς στο 4%, σήμερα καταγράφεται μεγάλη αποκλιμάκωση η οποία φέρνει την απόδοση δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα. Έντονα ανοδικά αντιδρά και το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δις. ευρώ,. Τα 12 δις. ευρώ αντιστοιχούν στην Ελλάδα και ισχύουν για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 6,55% στις 519,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 6,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.250,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 9,14% στις 308,52 μονάδες.

Η ελληνική αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές, αντιδρά θετικά στο έκτακτο πακέτο "πανδημίας" που αποφάσισε το Δ.Σ της ΕΚΤ ξεκινώντας νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς assets (εταιρικών και κρατικών ομολόγων) ύψους 750 δισ. ευρώ στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Όπως τονίστηκε παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη στα "συνήθη" προγράμματα αγορών της, ωστόσο παρέχει πλέον στη χώρα μας waiver επιλεξιμότητας.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ κερδίζει 12,78%, με τον Ελλάκτωρα και την Πειραιώς να ενισχύονται κατά 11,55% και 11,42% αντίστοιχα, και την ΕΧΑΕ να είναι στο +10,37%. Άνω του 9% είναι η άνοδος σε Alpha Bank, Motor Oil, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τερνα, και άνω του 8% σε Titan, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Εθνική και Eurobank. Κέρδη 7,18% σημειώνει η Βιοχάλκο, ενώ άνω του +6% κινούνται οι Λάμδα και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η άνοδος στην ΕΥΔΑΠ φτάνει το 5,58%, με τις ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή να σημειώνουν κέρδη άνω του 4%. Στο +3,95% είναι ο Φουρλής, στο +1,06% η Coca Cola και στο +0,63% ο ΟΛΠ. Μόνο ο Σαράντης στον FTSE 25 χάνει 2,20%.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε στο επίπεδο του 2% με ταχεία αποκλιμάκωση καθώς υποχώρησε περισσότερο από 200 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη είναι η μείωση και για τους τίτλους της Ιταλίας που δοκιμάζεται εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης από την επιδημία του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ