«Σκόνταψε» η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο

«Σκόνταψε» η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο

Η υστέρηση στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκάλεσε απόκλιση ύψους 771 εκατ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Για συγκυριακή υστέρηση κάνουν λόγο από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς υπολογίζουν στην επιστροφή 279 εκατ. από την Κομισιόν για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε βάρος της Ελλάδας στο παρελθόν και στην καταβολή αυξημένου μερίσματος ύψους 100 εκατ. από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται πως ποσό 280 εκατ. ευρώ έχει ζητηθεί από την Αθήνα να μη λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς αφορά δαπάνες σε σχέση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 498 εκατ. έναντι στόχου 1,269 δισ. Τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 3,915 δισ. και ήταν μειωμένα κατά 743 εκατ. έναντι του στόχου. Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,263 δισ ευρώ μειωμένα κατά 645 εκατ. ευρώ ή κατά 13,2% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,055 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 98 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 644 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο.
Οι δαπάνες του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 4,681 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 232 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι κυριότερες αιτίες αυτής της απόκλισης είναι οι αυξημένες δαπάνες τόκων κατά 204 εκατ. ευρώ καθώς και οι αυξημένες αποδόσεις προς την ΕΕ κατά 141 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ