Reuters: Η Ευρωζώνη αποχαιρετά τη λιτότητα αν…

Reuters: Η Ευρωζώνη αποχαιρετά τη λιτότητα αν…

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική εάν εκδηλωθούν υφεσιακοί κίνδυνοι.

Σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εργάζονται επί ενός σχεδίου απόφασης, ενόψει του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, που θα κάνει λόγο για την υιοθέτηση μίας περισσότερο φιλο-αναπτυξιακής πολιτικής. Οι επανειλλημένες προσπάθειες να στηριχθεί η ανάπτυξη στην περιοχή του ενιαίου νομίσματος δεν έχουν αποδώαει τα αναμενόμενα, καθώς η Γερμανία συνεχίζει να εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα και να αγνοεί όσους την καλούν να αυξήσει τις δαπάνες της, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο οι φόβοι που αναζωπυρώθηκαν στη Γερμανία για είσοδο της οικονομίας της χώρας σε υφεσιακή τροχιά φαίνεται να κάμπτουν τις αντιρρήσεις του Βερολίνου. Τις πιέσεις εντείνει η ανησυχία για τις επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού, καθώς και οι αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για την μετά Brexit σχέση τους.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters η Γερμανία υποκύπτει στις πιέσεις των εταίρων, διαπιστώνοντας πως όλες οι εναλλακτικές έχουν αποτύχει ή, έστω, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Η υιοθέτηση μιας επεκτατικής πολιτικής από τις οικονομικά εύρωστες χώρες της Ευρωζώνης θα στείλει στους επενδυτές το μήνυμα πως η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ διαθέτει έμπρακτα την υποστήριξη των πολιτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ