Ένας Ιταλός στην Αθήνα

Επί τάπητος τα πρωτογενή πλεονάσματα - Κλειστά τα χαρτιά της Κομισιόν

Ένας Ιταλός στην Αθήνα

Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να τεθούν από την ελληνική πλευρά στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων που βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.

Ο Παόλο Τζεντιλόνι θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ενώ αναμένεται να μιλήσει και στη Βουλή. Δεν αναμένεται, βεβαίως, να ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα που “καίει” την ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είναι άλλο από τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Ιταλός επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Επιβεβαίωσε πως θα γίνουν συζητήσεις για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά υπογράμμισε πως δεν είναι σε θέση να προκαταλάβει το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων.

Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης μείωσης του στόχου από το 2021 και μετά, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια προσαρμογή θα ανοίξει τον δρόμο για μείωση της φορολογίας, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ