Αναβάθμιση από την Fitch

Αναβάθμιση από την Fitch

Δύο βήματα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα στην κλίμακα της Fitch βρίσκεται πλέον η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε ΒΒ από ΒΒ- πριν.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονται θετικές από τον οίκο αξιολόγησης που αιτιολόγησε την απόφαση του στην πολιτική σταθερότητα, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στοών και στον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.

Η Fitch αναφέρεται επίσης στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και σχολιάζει θετικά τις ενέργειες της κυβέρνησης τόσο στο τραπεζικό μέτωπο όσο και στην προσπάθεια αναζωογόνησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα η Fitch αναμένει υπεραπόδοση για το 2019, στο 4% έναντι στόχου 3,5%, και σταδιακή υποχώρησή του στο 3,5% για φέτος και 2,5% το 2021. Μείωση του στόχου κατά μία μονάδα θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία, σχολιάζει η Fitch.

Για την ανάπτυξη η εταιρεία επιμένει, για την ώρα όπως αναφέρει, στην εκτίμηση της για ρυθμό 1,2% ωστόσο ο ρυθμός μπορεί να βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα εφόσον υπάρξει βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την αναβάθμιση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε πως η εξέλιξη «αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου. Η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ