Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Και κλείνει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων είναι από σήμερα η διαδικτυακή πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα, η οποία ωστόσο εμφανίζει καθυστερήσεις στην ανταπόκριση πιθανότατα λόγω μεγάλου φόρτου επισκέψεων που δέχεται.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για υποβολή αιτήσεων έως και τις 26 Δεκεμβρίου και δικαιούχοι του μερίσματος φέτος υπολογίζεται πως είναι περίπου 230.000 νοικοκυριά. Συγκεκριμένα δικαιούχοι είναι:

  • Πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά)
  • Οικογένειες όπου τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και άνω), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (163.778 νοικοκυριά)
  • Οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (40.927 νοικοκυριά)
  • Οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο ΑμεΑ και χωρίς να προβλέπεται όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ

Το κοινωνικό μέρισμα χορηγείται εφόσον:

  • Τουλάχιστον ο ένας γονέας να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 10ετία στη χώρα
  • Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
  • Το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού και της κινητής περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (το μέτρο δεν ισχύει για τους γονείς ΑμεΑ).
  • Το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται ή συμψηφίζεται με άλλες προνοιακές παροχές ή ελαφρύνσεις.

Στο μεταξύ, λίγα μόνο 24ωρα έχουν στη διάθεση τους όσοι θέλουν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης και δεν έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση. Η σχετική πλατφόρμα θα κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως το επίδομα, το ύψος του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 64 και 350 ευρώ, καταβάλεται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Για την αγορά του επιδόματος θα πρέπει ο αιτών να έχει προχωρήσει στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου του επιδόματος μέχρι την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ