Έρχεται ο «Ηρακλής»

Έρχεται ο «Ηρακλής»

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στο αντίστοιχο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Ιταλία και προβλέπει τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30-31 δισ. με «όχημα» κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ.

Βάσει του σχεδίου «Ηρακλής» οι τράπεζες θα δημιουργήσουν οχήματα ειδικού σκοπού που θα μεταβιβάσουν σε δεύτερη φάση σε επενδυτές μέσω τιτλοποίησης. Η τιτλοποίηση θα περιλαμβάνει τίτλους υψηλής, μέτριας και χαμηλής διαβάθμισης, με την κρατική εγγύηση να παρέχεται επί των τίτλων υψηλής διαβάθμισης. Οι τίτλοι αυτοί θα παραμείνουν στις τράπεζες ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ οι τίτλοι μεσαίας διαβάθμισης θα πωληθούν σε επενδυτές και οι χαμηλής θα διατεθούν είτε σε επενδυτές είτε σε μετόχους. Το πρόγραμμα, υποστηρίζει η κυβέρνηση, δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός σχολίασε πως όλοι οι διεθνείς θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ESM, καθώς και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στηρίζουν το σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ