Πέρασε με επιτυχία το προσχέδιο του προϋπολογισμού από την Κομισιόν

Πέρασε με επιτυχία το προσχέδιο του προϋπολογισμού από την Κομισιόν

Θετικά αποτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η αξιολόγησή της ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ANFAs και SMPs.

 

Η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο προϋπολογισμός του 2020 να εξυπηρετεί την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ίσου με το 3,5% του ΑΕΠ και με τρόπο που θα είναι φιλικός προς την ανάπτυξη, σχολιάζει η Κομισιόν.

Τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου όπου κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασιστεί και η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα

.

Για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν επαναλαμβάνει τις πρόσφατες εκτιμήσεις της για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,3% το 2020,ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένει ανάπτυξη 2% και 2,8% αντίστοιχα. Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει πως η ανάπτυξη θα υποβοηθηθεί από την εσωτερική ζήτηση.

Η Κομισιόν βλέπει επίσης πως προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα και σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για τη διεύρυνση της βάσης για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2020. Παράλληλα η Αθήνα έχει επίσης δεσμευτεί για περαιτέρω ενίσχυση της ΑΑΔΕ, σχολιάζει στο κείμενο της αξιολόγησής της η Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ