Καινοτόμο και απλό ασφαλιστικό υπόσχεται η κυβέρνηση

Καινοτόμο και απλό ασφαλιστικό υπόσχεται η κυβέρνηση

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που υποσχέθηκε ένα καινοτόμο και απλό νέο μηχανισμό.

Σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ Thessaloniki Summit ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο νόμος Κατρούγκαλου «μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση».

«Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό», συνέχισσε. «Ένα νέο, καινοτόμο, απλό, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου».

O πρωθυπουργός αναφέρθηκει και στον νέο νόμο για τη φορολογία, υποστηρίζοντας πως «το νέο μας φορολογικό σύστημα αποτυπώνεται σε τρία ρήματα. Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών", σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις σημαίνουν περισσότερες επενδύσεις και δουλειές για τους εργαζόμενους. Προσελκύουμε ξένους επενδυτές, με διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι. Μεριμνούμε και για την αγορά ακινήτων. Αναστέλλουμε το ΦΠΑ στις οικοδομές από το 2006. Η ελάφρυνση πρέπει να αφορά όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους. Για αυτό και καθιερώνουμε εισαγωγικό συντελεστή 9%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ